Šúľance vôbec nepotrebujú vajcia, verte mi. Prakticky sú teda z dvoch ingrediencií, ak nepočítam trocha soli do cesta a mak s cukrom z jedného balíka. Sú veľmi rýchlo hotové, skutočne na to nepotrebujete ani veľa zručnosti.
Domáce šúľance sú prosto najlepšie.
Výborné bezlepkové šúľance bez vajec
Vytlač receptIngrediencie
- 700 g uvarených zemiakov v šupke
- 200 g bezlepkovej múky Schär Mix B
- soľ do cesta
- na posypanie: mak s cukrom, orechy s cukrom, bezlepková opečená strúhanka s cukrom, džem, čokoľvek čo máte radi...
Postup
Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode. Po dovarení vodu zlejeme a necháme ich úplne vychladnúť.
Uvarené zemiaky najemno nastrúhame, jemne osolíme, pridáme múku a vypracujeme kompaktné cesto.
Na doske z kúskov cesta vytvarujeme šúľky, môžu byť cca 2 cm hrúbky, nakrájame ich na kúsky a z kúskov v rukách urobíme šúľance.
Varíme ich v osolenej vriacej vode cca 5 minút.
Čo sa týka náhrady masla na šúľance sú dve možnosti. Buď si roztopíme rastlinné maslo ako napríklad Alsan Bio, alebo inú rastlinnú náhradu masla, alebo môžeme vysypať na šúľance mak s cukrom ešte keď sú horúce, cukor sa vtedy rozpustí a šúľance nie sú suché. Dá sa použiť aj troška horúcej vody z tej, v ktorej sme šúľance varili. Sú i tak veľmi chutné, môžeme ich servírovať aj s džemom.