Dezerty

Výborné bezlepkové šúľance bez vajec

Šúľance vôbec nepotrebujú vajcia, verte mi. Prakticky sú teda z dvoch ingrediencií, ak nepočítam trocha soli do cesta a mak s cukrom z jedného balíka. Sú veľmi rýchlo hotové, skutočne na to nepotrebujete ani veľa zručnosti.

Domáce šúľance sú prosto najlepšie. 

Výborné bezlepkové šúľance bez vajec

Vytlač recept
Porcie: 4-5 Čas pripravy: 1 hodina

Ingrediencie

  • 700 g uvarených zemiakov v šupke
  • 200 g bezlepkovej múky Schär Mix B
  • soľ do cesta
  • na posypanie: mak s cukrom, orechy s cukrom, bezlepková opečená strúhanka s cukrom, džem, čokoľvek čo máte radi...

Postup

1

Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode. Po dovarení vodu zlejeme a necháme ich úplne vychladnúť.

2

Uvarené zemiaky najemno nastrúhame, jemne osolíme, pridáme múku a vypracujeme kompaktné cesto.

3

Na doske z kúskov cesta vytvarujeme šúľky, môžu byť cca 2 cm hrúbky, nakrájame ich na kúsky a z kúskov v rukách urobíme šúľance.

4

Varíme ich v osolenej vriacej vode cca 5 minút.

5

Čo sa týka náhrady masla na šúľance sú dve možnosti. Buď si roztopíme rastlinné maslo ako napríklad Alsan Bio, alebo inú rastlinnú náhradu masla, alebo môžeme vysypať na šúľance mak s cukrom ešte keď sú horúce, cukor sa vtedy rozpustí a šúľance nie sú suché. Dá sa použiť aj troška horúcej vody z tej, v ktorej sme šúľance varili. Sú i tak veľmi chutné, môžeme ich servírovať aj s džemom.

author-avatar

Lívia Mikulčíková

Milujem varenie a pečenie a mojím poslaním je ukázať aj vám, ktorí musíte dodržiavať bezlepkovú a bezmliečnu diétu, ako chutne, rýchlo a efektívne variť. Rada vám poradím, preto sa pokojne pýtajte, čítajte a varte :-).