Pozor, toto ale nie sú bezlepkové šišky, sú špaldové.
Na bezlepkové pečené sa chystám čoskoro. Mám recept na vyprážané, ale musím ich upiecť v rúre skôr, než vám ich odporučím :-).
Špaldové pečené plnené šišky s ovocím preliate čokoládou
Vytlač receptIngrediencie
- 250 g hladkej špaldovej múky
- 125 ml ryžového alebo iného rastlinného mlieka
- 1/4 kávovej lyžičky soli
- 1 vajce
- 21 g kvasnice
- 1 ČL kryštáľový cukor
- 1 PL olej
- 75 g v šupke uvarený zemiak
- kúsok Alsan bio - na potretie pred pečením
- na zdobenie: jahody, cca 30 g bezmliečnej čokolády s 1 čl kokosového oleja
Postup
Zemiaky je najlepšie uvariť deň vopred, skráti to dobu prípravy. Uvaríme v šupke v slanej vode.
Vychladnutý zemiak najemno nastrúhame.
Do veľmi mierne ohriateho mlieka rozmelníme rukami kvasnice, pridáme cukor a z odváženej múky 1 čajovú lyžičku múky. Premiešame a necháme bokom cca 5 minút.
Do múky primiešame soľ, postrúhané zemiaky, pomaly primiešavame vzídený kvások, pridáme vajce, olej.
Vypracujeme hladké cesto. Môže sa lepiť.
Necháme vykysnúť v utierkou alebo fóliou prikrytej nádobe cca 1 hodinu.
Po hodine kysnutia preložíme na pomúčenú dosku, aj zvrchu pomúčime, jemne vyvaľkáme na hrúbku cca 1,5 cm. Vykrajujeme menšie kolieska, buď vykrajovačkou, alebo pokojne užším pohárom.
Môj pohár mal priemer málinko cez 4 cm.
Necháme ešte na prikrytom plechu podkysnúť cca 15 minút a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 15 minút.
Plníme napríklad marhuľovým džemom, čokoládovo-orieškovou nátierkou, alebo jeme len tak.
Na špajle napichujeme naplnené šišky na striedačku s jahodami a prelejeme čokoládou.
PS: Šišky môžeme pokojne vypražiť v rozohriatom oleji, vtedy vždy dáme do oleja spodnou stranou navrch a vyprážame z oboch strán.