Prirodzene bezlepková a bezlaktózová pizza z maslovej tekvice
Vytlač receptIngrediencie
- na pizzu:
- 1 maslová tekvica
- 1 polievková lyžica olivového oleja do cesta + troška na tekvicu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 kávová lyžička soli
- 3 vajcia (veľkosť M-L)
- 100 g pohanková múka
- 70 g čiroková múka
- 30 g tapiokový škrob
- (pokojne tieto tri múky môžete nahradiť jednou zmesovou múkou určenou na chlieb)
- 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
- štipka čierneho korenia
- Na rajčinový základ:
- 1/2 konzervy lúpaných rajčín cca 200 ml
- soľ
- mleté čierne korenie
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- cca 1/2 polievkovej lyžice sušenej bazalky
- na oblohu: podľa chuti
- na foto je pár plátkov slaniny, cherry rajčiny na plátky, na ďalšiu sme dali šunku, pár malých kúskov slaniny, zopár šampiňonov a cherry rajčiny na plátky nakrájané.
Postup
Najprv upečieme tekvicu. Predhrejeme rúru na 200°C. Umyjeme, osušíme, odrežeme konce, prekrojíme napr. v polke, ošúpeme. Nakrájame na plátky, vydlabeme a nakrájame na kocky. Takto aspoň to robím ja, pokojne si nájdite svoj spôsob :-).
Kocky tekvice uložíme na plech, jemne polejeme olivovým olejom, jemne osolíme, mierne okoreníme a dobre poobalujeme v oleji.
Pečieme cca 35 minút.
Necháme trocha vychladnúť, vymixujeme.
Do vymixovanej alebo roztlačenej tekvice pridáme vajcia, dobre premiešame, pridáme prelisovaný cesnak, olivový olej, do múk pridáme soľ a sódu bikarbónu, pridáme do cesta, mierne okoreníme, dobre premiešame.
Z hotovej zmesi polku lyžicou rozotrieme na plech s papierom na pečenie, ak sa zmestia, tak obe pizze na jeden plech.
Pečieme cca 12-15 minút na 200 °C.
Upečený korpus vyberieme, natrieme zmesou na rajčinový základ a poukladáme oblohu podľa chuti.
Ja som na jednu pizzu dala plátky oravskej slaniny a cherry rajčiny, na druhú som dala šunku, maličké kúsky slaniny, pár šampiňonov na plátky nakrájaných a cherry rajčiny.