Lahodná polievka, na ktorej si pochutnáte.
Pórová polievka so strateným vajcom
Vytlač receptIngrediencie
- 1 väčší pór
- 4 stredne veľké zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- vajcia (podľa počtu stravníkov - 1 ks na osobu, čo najčerstvejšie)
- soľ
- 1/2 bio zeleninového bujónu bez glutamanu
- soľ
- čierne korenie
- olej
Postup
Z póru odstránime zelené listy. Pór umyjeme. Bledozelenú a bielu časť si nakrájame na kolieska.
V hrnci si rozpálime olej, prelisujeme cesnak a pór na oleji s cesnakom chvíľku osmahneme.
Zemiaky si očistíme, nakrájame na kocky a pridáme k póru.
Osolíme a okoreníme podľa chuti troškou čierneho korenia.
Zalejeme 1,5 litra horúcou vodou a pridáme polku bujóna. Varíme kým nezmäknú zemiaky.
Pred dovarením si rozbijeme vajce, tak aby sme neporušili žĺtok, napríklad do kovovej naberačky, ktorú ponoríme do polievky. Varíme cca 2-3 minutky tak, aby sa urobilo bielko a žĺtko ostalo polotekuté. Varíme ich po jednom.
Stratené vajcia inak majú svoj vlastný recept, no takto je to v tomto prípade jednoduchšie :-).
Urobené vajíčka vyberieme, polievku vymixujeme aby bola krémovejšia (zemiaky ju pekne zahustia).
Vajce pridáme až do taniera pri servírovaní. Dobrú chuť.