Lahodné, jemné, krehké s oveľa menej pridaným cukrom.
Linecké koláčiky, alebo keksíky s čokoládou
Vytlač receptIngrediencie
- 50 g mandľovej múky, alebo pomletých lúpaných mandlí
- 200 g ryžovej hladkej múky
- 80 g tapiokového škrobu
- 1 vanilkový cukor
- 30 g práškového cukru
- 1/2 čajovej lyžičky postrúhanej kôry z bio citrónu
- 130 maslo Alsan
- štipka soli
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 2 vajíčka
Postup
Úplne zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, pridáme vajíčka, múku, dobre rozmiešame a pomaly pridávame ostatné ingrediencie. Ako vždy, do múk sme predtým pridali a dobre premiešali soľ, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Vypracujeme hladké cesto.
Ja nechávam cesto väčinou v chladničke do druhého dňa, ale pokojne tam môže odstáť 1/2 až hodinku.
Cesto si rozvaľkáme, najlepšie po menších kúskoch na doske pomocou papieru na pečenie.
Pri takomto jemnom bezlepkovom pečive dosku nemúčime, s cestom by sa nerobilo dobre a drolilo by sa. Takže papier na pečenie si dáme na spodok, aj na vrch a jemne vyvaľkáme.
Vykrajujeme tvary podľa seba a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 7 minút. Koláčiky necháme chvíľu vychladnúť, až potom s nimi pracujeme ďalej. Takto to je skoro so všetkým pečivom podobného druhu pokiaľ je bezlepkové. Vždy ho necháme aspoň 5 minút vychladnúť, aby sa nedrolilo.
My sme použili bio džem bez cukru, ochutený so šťavou z ovocia, ktorý je na nerozoznanie od originálu.
Kúpili sme ho v obchode Bio Alej http://www.bioalej.sk/dzem-marhula-284g-dalf/.