Nielen preto, že by sme mali jesť viacej zeleniny, ale aj preto, že táto torta je naozaj fantastická, šťavnatá a chutná, by ste ju mali určite vyskúšať. Už sme robili muffiny z tekvice, tortu z mrkvy, či brownie z cukety. Je zaujímavé, ako tá zelenina na koláčoch posunie chuť na novú úroveň, že sú ľahšie, chutnejšie a šťavnatejšie :-). Prvý pokus bol, že som vajcia vymixovala zvlášť a urobila som sneh z bielkov, ktorý som pridala na konci. Druhý pokus bol už vymiešať vajcia spolu s cukrom, a na moje prekvapenie druhá varianta bola o niečo šťavnatejšia a chutnejšia :-). Celkový čas prípravy je trošku dlhší, ale to len kvôli vareniu cvikle a roztápaniu čokolády. Inak to nie je nijak zložitý recept.
Cviklovo čokoládová torta
Vytlač receptIngrediencie
- 350 g uvarenej cvikle
- 180 g múky Schär Mix C (alebo inej bezlepkovej múky)
- 1 bezlepkový prášok do pečiva
- štipka soli
- 3 vajcia
- 120 ml kokosového oleja na varenie
- 100 g čokolády na varenie bez mlieka (alebo vegánskej čokolády)
- 20 g holandského kakaa
- 170 g kokosového cukru/prípadne iného cukru
- Na polevu:
- 100 g čokoláda na varenie bez mlieka (alebo vegánska čokoláda)
- 1 ČL kokosového oleja
Postup
Cviklu umyjeme a uvaríme do mäkka. Po vychladnutí ošúpeme a najemno nastrúhame, alebo vymixujeme.
Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s kokosovým olejom, dobre premiešame a necháme vychladnúť.
Celé vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme vychladnutú čokoládu s olejom, postrúhanú cviklu, 20 g kakaa, a múku so štipkou soli a dobre zamiešaným práškom do pečiva.
Dáme piecť do trúby na 180 °C na cca 35 minút. Pečieme vo vymastenej a múkou vysypanej forme s priemerom cca 24 centimetrov. Či je hotová, skúšame špajľou.
Keď sa korpus dopečie, necháme ho vychladnúť. Medzitým roztopíme čokoládu vo vodnom kúpeli s troškou kokosového oleja. Dobre ju premiešame. Keď troška vychladne, nalejeme ju na vychladnutý korpus.
Tortu buď necháme opäť zachladiť, alebo rovno zdobíme, napríklad ovocím.