K vínu, alebo len tak na chrumkanie. Variácie si môžete kľudne prispôsobiť, pridať pokojne aj nejaké bylinky :-).
Cuketovo-pohankové krekry
Vytlač receptIngrediencie
- 350 g cukety
- 200 g pohankovej múky
- 200 g Jizerky
- 1 bezlepkový prášok do pečiva
- cca 1 čajová lyžička soli (ale opatrne)
- mleté čierne korenie
- cca 10 strúčikov cesnaku
- 200 g Alsan maslo
- voliteľné bylinky, napríklad bazalka, tymián
- 2 žĺtky na potretie spolu s celou rascou, makom, alebo sezamom
Postup
Cukete odrežeme kraje, umyjeme ju a nastrúhame najemno. Nešúpeme.
Nastrúhanú cuketu vyžmýkame.
Do zmäknutého Alsan masla pridáme múku (do nej sme primiešali predtým soľ, čerstvo zomleté čierne korenie, prášok do pečiva), cuketu, prelisovaný cesnak, prípadne bylinky.
Vypracujeme cesto, ktoré dáme zatuhnúť do chladničky na pol hodinku až hodinku.
Na pomúčenej doske si vyvaľkáme cesto o hrúbky cca 4 mm. Vykrajujeme tvary podľa želania, ukladáme ich na plech s papierom na pečenie. Potierame ich rozšľahaným žĺtkom a posypeme celou rascou, sezamom, alebo makom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C cca 10 minút.