Dezerty

Cuketovo-pohankové krekry

K vínu, alebo len tak na chrumkanie. Variácie si môžete kľudne prispôsobiť, pridať pokojne aj nejaké bylinky :-). 

Cuketovo-pohankové krekry

Vytlač recept
Porcie: veľa 🙂 Čas pripravy: 1 hodina

Ingrediencie

  • 350 g cukety
  • 200 g pohankovej múky
  • 200 g Jizerky
  • 1 bezlepkový prášok do pečiva
  • cca 1 čajová lyžička soli (ale opatrne)
  • mleté čierne korenie
  • cca 10 strúčikov cesnaku
  • 200 g Alsan maslo
  • voliteľné bylinky, napríklad bazalka, tymián
  • 2 žĺtky na potretie spolu s celou rascou, makom, alebo sezamom

Postup

1

Cukete odrežeme kraje, umyjeme ju a nastrúhame najemno. Nešúpeme.

2

Nastrúhanú cuketu vyžmýkame.

3

Do zmäknutého Alsan masla pridáme múku (do nej sme primiešali predtým soľ, čerstvo zomleté čierne korenie, prášok do pečiva), cuketu, prelisovaný cesnak, prípadne bylinky.

4

Vypracujeme cesto, ktoré dáme zatuhnúť do chladničky na pol hodinku až hodinku.

5

Na pomúčenej doske si vyvaľkáme cesto o hrúbky cca 4 mm. Vykrajujeme tvary podľa želania, ukladáme ich na plech s papierom na pečenie. Potierame ich rozšľahaným žĺtkom a posypeme celou rascou, sezamom, alebo makom.

6

Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C cca 10 minút.

author-avatar

Lívia Mikulčíková

Milujem varenie a pečenie a mojím poslaním je ukázať aj vám, ktorí musíte dodržiavať bezlepkovú a bezmliečnu diétu, ako chutne, rýchlo a efektívne variť. Rada vám poradím, preto sa pokojne pýtajte, čítajte a varte :-).