Čokoládový koláč s malinami
Vytlač receptIngrediencie
- 40 g nemliečnej čokolády
- 6 bielkov - vajcia veľkosti M-L
- štipka soli
- 40 g holandského kakaa
- 240 g hnedý/trstinový/kryštáľový cukor
- 100 g lieskových orieškov rozomletých najemno
- 50 g lúpaných mandlí rozomletých najemno
- 40 g pšenovej múky
- Na malinovú plnku:
- 250 g mrazených malín
- 40 g kryštáľového cukru
Postup
Začneme malinami, aby nám stihli vychladnúť. Mrazené maliny pridáme do hrnca s kryštáľovým cukrom, chvíľu povaríme. Len zopár minút, premiešavame. Necháme ich vychladnúť a odkvapkať.
Orechy najemno pomelieme a do misy spojíme pomleté orechy, kakao a múku, dobre premiešame.
So štipkou soli z bielkov vyšľaháme sneh, do ktorého keď už bielka zblednú pomaly prisypávame kryštáľový cukor. Šľaháme dotuha, snaha je aby sa cukor v bielkach rozpustil.
Čokoládu nasekáme na drobnejšie kúsky.
Do vyšľahaného bielka s cukrom pomaly jemne primiešavame zmes z kakaa, múky a pomletých orechov. Na záver jemne primiešame nasekanú čokoládu.
Formu s priemerom 20-22 cm vyložíme papierom na pečenie, pridáme polku bielkového cesta, rovnomerne uložíme vrstvu malín a navrch rozotrieme druhú polku cesta.
Dáme do vopred vyhriatej rúry a pečieme cca 40 minút na teplote 170 °C. Koláč necháme úplne vychladnúť, až potom jemne skladáme formu.
Ešte pre lepšiu chuť je možné lieskové oriešky opiecť nasucho na panvici a aspoň čiastočne ich olúpať, napríklad v utierke. Potom musia troška vychladnúť a až potom ich pomlieť.
Pšenovú múku môžeme pokojne zameniť aj za inú prirodzene bezlepkovú, alebo aj bezlepkovú zmes.