Tento dezert je fantastický. Je len zo 4 ingrediencií, pomerne jednoducho pripravený. A navyše, nepečený. Zaberie síce troška viac času kvôli chladeniu, ale to vôbec nevadí. Mne sa dnes pri tomto dezerte stalo asi všetko, čo sa v kuchyni dá. Zhoreli mi lieskovce, zašpinila som čo sa dalo, vypadli mi hrnce zo skrine, no čo vám budem hovoriť. A všeličo ďalšieho. Nemôžem preto ani udať presný čas prípravy, len orientačný. Lebo keby som mala napísať, koľko som skutočne venovala tomuto receptu, boli by to hodiny. Spočítať čas hľadania balenia lieskových orechov (ktoré som mimochodom doteraz nenašla), tak neviem neviem :-D. Mám občas pocit, že mi niekto v tej kuchyni čaruje :-D.
Update: keďže od kedy som pridala na stránku tento recept prešlo už veľa času a robila som ich už mnoho krát, s prehľadom vám môžem povedať, že recept je hotový skutočne veľmi rýchlo. Bez chladenia príprava trvá maximálne 20 minút 🙂
Čokoládovo lieskovcové košíčky
Vytlač receptIngrediencie
- 90 g sušených vykôstkovaných datlí
- 60 g pomletých lieskových orieškov (predtým opražených a olúpaných)
- 80 g celých lieskových orieškov na dozdobenie (taktiež opražené a jemne ošúpané)
- 200 g bezmliečnej čokolády
- 4 PL arašidového masla
Postup
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli spolu s arašidovým maslom. Dáme bokom.
Predtým, než použijeme všetky lieskovce, opečieme ich nasucho na panvici.
Aby sme ich ošúpali, dáme ich napríklad do útierky a navzájom ich rukami trieme o seba. Keď niekde šupka ostane, vôbec to nevadí. Lieskovcom toto opečenie dodá ešte lepšiu chuť.
Datle a prvú časť orechov zomelieme na kompaktnú hmotu.
Túto hmotu dobre roztlačíme, najlepšie do silikónových muffinových foriem.
Môžeme si pomôcť nejakým oblejším príborom, ktorým zatlačíme aj spodné okraje formy. Zmes datlí a orechov vytiahneme kúsok vyššie po okrajoch. Roztopenú čokoládu s arašidovým maslom vylejeme rovnomerne do foriem, lyžicou pozdvihneme okraje, aby čokoláda ktorá sa na nich prichytí pekne stvrdla. Do čokolády pridáme lieskové orechy.
Necháme zachladiť v chladničke aspoň hodinku a môžeme podávať. Dobrú chuť 🙂