Bezlepkovo bezmliečne zemiakové pagáčiky
Vytlač receptIngrediencie
- 500 g bezlepkovej múky Schär Mix B
- 24 g čerstvé kvasnice
- 430 ml vody
- 2 malé čajové lyžičky soli
- 100 ml rastlinného oleja
- 1 vajce
- 1 kávová lyžička kryštáľového cukru
- na plnku:
- 450 g v šupke v slanej vode uvarených zemiakov
- 120 g rastlinného masla Alsan bio/kto môže tak normálne, alebo bezlaktózové maslo
- na potretie:
- 1 vajíčko
Postup
Uvaríme zemiaky v šupke v osolenej vode a necháme vychladnúť. Môžeme to urobiť už deň vopred.
Vodu veľmi mierne prihrejeme, odoberieme z nej cca 100 ml. Do tých 100 ml rozdrobíme čerstvé droždie, pridáme 1 kávovú lyžičku kryštáľového cukru, z naváženej múky 1 čajovú lyžičku múky a dobre premiešame. Necháme bokom, prikryté napr. v pohári 5 - 10 minút, kým vzíde kvások.
Do múky pridáme soľ, premiešame, vyhĺbime jamku, nalejeme vzídený kvások, miešame, pridáme vodu čo zostala, 1 vajíčko, olej a veľmi dobre vypracujeme vláčne cesto. Dosť sa bude lepiť, ale to nevadí.
Necháme vykysnúť na teplejšom mieste, prikryté, cca 40 minút.
Vykysnuté cesto premiestnime na pomúčenú dosku. Posypeme trochu múkou aj zvrchu a vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm. Na celú plochu nahrubo nastrúhame polku naváženého Alsan bio masla, snažíme sa rovnomerne. Maslo pomerne rýchlo zmäkne, môžeme ho ešte prstami rozotrieť. Na to najemno nastrúhame ošúpané uvarené zemiaky, takisto sa snažíme rovnomerne. Zemiaky a maslo jemne pritlačíme do cesta. Malinko posolíme. Cesto jemne preložíme na polku, prikryjeme útierkou a necháme vykysnúť cca 10-15 minút. Opäť rozvalkáme, postup zopakujeme, nastrúhame druhú polku masla a zemiakov, mierne posolíme a preložíme a opäť necháme kysnúť cca 10-15 minút.
Rúru si predhrejeme na 200 °C.
Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 1,5 až 2 cm. Vykrajujeme kolieska s priemerom 4-5 cm.
Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme ich vyšľahaným vajíčkom.
Kto chce pagáčiky trocha ozdobiť, môže si urobiť nožom mriežku na pagáče pred potretím vajíčkom.
Pečieme cca 25 minút dozlatova.