Dezerty

Bezlepkovo-bezmliečne dukátové buchtičky

Bezlepkové dukátové buchtičky

Vytlač recept
Porcie: veľa 😀 Čas pripravy: 1 a 1/2 hodiny

Ingrediencie

  • 500 g bezlepkovej múky Schär Mix B
  • 100 g Alsan bio (maslo), alebo kokosový či iný olej
  • 50 g kryštáľového cukru
  • 1 celé čerstvé droždie
  • štipka soli
  • 1 vajce
  • 350 ml ryžového, alebo iného rastlinného mlieka
  • Na vanilkový krém:
  • 1 balíček Zlatý Klas/alebo bezlepkový vanilkový puding
  • 50 g kryštáľového cukru
  • 3 žĺtky
  • 600 ml ryžového mlieka
  • 2 vanilkové cukre dokopy 16g (vanilínový má 20g môžete použiť aj ten, ale vanilkový je zdravší)

Postup

1

Rastlinné mlieko si veľmi jemne prihrejeme. Ale naozaj len tak, aby nebolo studené. Odoberieme cca 1 dcl mlieka do šálky, rukami do neho rozmelníme čerstvé droždie, pridáme z naváženého cukru 1 čajovú lyžičku a 1 čajovú lyžičku z odváženej múky.

2

Dobre premiešame a necháme droždie pracovať, cca 5 minút.

3

Do múky vo väčšej miske si urobíme jamku, tam nalejeme vzídený kvások, pridáme vajce, roztopené (ale nie horúce) Alsan bio maslo, nasypeme cukor, štipku soli a začneme miešať alebo mixovať nástavcom vhodným na tuhšie cestá.

4

Postupne prilievame aj mlieko čo nám zostalo a vymiešavame jemné cesto. Nesmie byť príliš tuhé ani príliš riedke. Dohnetieme ho rukami, bude sa lepiť, ale to nevadí.

5

Cesto necháme kysnúť prikryté útierkou alebo fóliou cca 40 minút na teplejšom mieste.

6

Keď cesto vykysne, preložíme ho na pomúčenú dosku, pár krát ho ešte preložíme na doske a odrežeme kúsky, z ktorých robíme šúlky. Tieto šúlky nakrájame na rovnaké kúsky (kocky/guľôčky/obdĺžniky), ktoré po bokoch ponatierame olejom, aby sa neprilepili a ukladáme na plech, ktorý tiež vopred naolejujeme. Ukladáme ich vedľa seba a nechávame medzi nimi malé medzierky. Ešte troška nakysnú. Použila som plech 27x38 cm.

7

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 °C cca 25 minút.

8

Po vybratí z rúry ich potrieme ešte troškou roztopeného Alsan bio masla, aby boli ešte jemnejšie a krehkejšie.

9

Krém:

10

500 ml ryžového mlieka na krém si dáme zohriať. Vo zvyšných 100 ml rozmiešame Zlatý Klas.

11

V miske si zmiešame žĺtka s vanilkovým cukrom.

12

Keď zovrie mlieko, pridáme z neho naberačkou do žĺtok, aby sa nám po pridaní do mlieka nezrazili, vyrovná teplotu.

13

Keď zovrie mlieko, stíšime oheň, pridáme zmiešaný Zlatý Klas za stáleho miešania. Prilejeme aj žĺtka a miešame, kým krém nezhustne. Krém nesmie vrieť.

14

Dukátové buchtičky podávame preliate vanilkovým krémom.

15

Pri všetkých receptoch, kam sa pridáva ryžové a kokosové (to redšie) mlieko si treba uvedomiť, že už ono samo je sladké. Preto do receptov vždy pridávam menej cukru. Ak by som použila normálne mlieko, bezlaktózové, alebo sójové, trošku cukru pridám.

author-avatar

Lívia Mikulčíková

Milujem varenie a pečenie a mojím poslaním je ukázať aj vám, ktorí musíte dodržiavať bezlepkovú a bezmliečnu diétu, ako chutne, rýchlo a efektívne variť. Rada vám poradím, preto sa pokojne pýtajte, čítajte a varte :-).