Môj manžel vždy pred Vianocami spomínal, že si prosí medovníky, „ale také mäkké“… 😀 Od istého roku už to hovoriť nemusí, každý rok totiž pečiem ten istý úžasný recept, kde medovníčky sú naozaj mäkučké ako obláčik a veľmi chutné.
V recepte je použité rastlinné maslo Alsan Bio. Ak vám nerobí problém mliečna bielkovina, pokojne použite normálne maslo, alebo bezlaktózové maslo podľa potreby.
Večná debata bezlepkovo stravujúcich ľudí je, ktorá múka je dobrá na to, či na to. Pri tomto recepte som si istá, že by rovnako alebo podobne, fungovali okrem bezlepkovej múky Schär Mix B aj Jizerka – univerzálna, či múka Promix PK. My ale na medovníčky používame múku Schär Mix B. Vianočné pečenie robím najradšej tak, že minimálne deň dopredu si pripravím cesto. To pekne zachladne a ja v tej istý deň nemám až toľko práce s robením cesta, vykrajovaním a pečením. Takto zvládnem urobiť oveľa viac druhov koláčikov naraz.
Dnes krásne svietilo slniečko, tak zopár medovníčkov na taniere sú svetlejšie :-).
Bezlepkové medovníky (mäkučké)
Vytlač receptIngrediencie
- 600 g bezlepkovej múky Schär Mix B (Schär Mix C a pokojne môžete 200 g múky nahradiť pohankovou múkou)
- štipka soli
- 200 g práškového cukru
- 3 vajíčka,
- 150 g masla Alsan Bio
- 1 čajová lyžička perníkového korenia
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 6 polievkových lyžíc medu
- 2 polievkové lyžice kakaa
- 1 vajíčko na potretie alebo
- orechy na ozdobenie (tie dávame na vykrojené perníčky pred vložením do trúby)
- alebo bielková poleva na zdobenie
Postup
Zmäknuté (ale nie roztopené) maslo si dobre vymiešame s cukrom.
Do múky dobre zamiešame sódu bikarbónu a ostatné suché ingrediencie.
Všetko spolu zamiešame aj s ostatnými ingredienciami a vytvoríme kompaktné cesto.
Môžeme si ho rozdeliť na viac častí, aby sa rýchlejšie zachladilo.
Chladiť ho necháme dovtedy, kým nám stuhne, aby sa s ním lepšie pracovalo. Alebo pokojne do druhého, či ďalších dní.
Vyvaľkáme ho na pomúčenej doske o hrúbke cca 3 milimetre.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 5-6 minút.
Ak chceme mať medovníčky lesklé, potrieme ich ihneď po upečení rozšľahaným vajíčkom.
Pozor na dĺžku pečenia. Ak sa budú piecť príliš dlho, budú veľmi tvrdé. Keď sa pečú tak akurát, sú jemné a mäkučké :-).