Dezerty

Bezlepkové eclairs

Vždy som sa odpaľovaného cesta bála. Ale stačí, aby sa vám prvý krát podarili venčeky, veterníky, alebo tieto koláčiky eclairs, už ich budete chcieť robiť stále viac :-D.

Bezlepkové eclairs

Vytlač recept
Porcie: cca 16 Čas pripravy: cca 1 a 1/2 hodiny

Ingrediencie

  • 150 ml vody
  • 125 g Alsan Bio - maslo, alebo normálne maslo
  • 125 g múky Schär Mix C
  • štipka soli
  • 4 vajcia (možno trošku viac v závislosti od veľkosti)
  • Plnka:
  • 2 parížske šľahačky z obchodu + 2x Smetafix, alebo
  • 200 g čokolády na varenie + 2 šľahačky spolu 500 ml
  • alebo
  • 2x 400 ml husté, 60%kokosové mlieko + 200 g čokolády na varenie
  • Čokoláda na poliatie
  • cca 200 g čokolády na varenie
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • 1-2 banány

Postup

1

Dáme si variť vodu spolu s maslom a soľou. Keď sa maslo roztopí, ihneď odstavíme hrniec z ohňa, prisypeme naraz múku, dobre premiešame, pridáme naspäť na slabý oheň, premiešavame cca 3 minúty, kým sa cesto nespojí, kým nemáme žiadne hrudky a keď sa cesto už nepriliepa o hrniec ani varechu. Cesto tzv. odpaľujeme.

2

Necháme ho vychladnúť.

3

4 vajíčka si trošku rozmiešame vidličkou a po jednom pridávame do cesta. Vždy každé jedno vajce dobre primiešame, až potom pridávame ďalšie.

4

Na konci by cesto nemalo byť veľmi tuhé, ani riedke. Najlepšie si pozrieť video na odpaľované cesto, Adriana Poláková má na Youtube veľmi pekné, ktoré celý postup znázorňuje.

5

Cesto si naberieme do vrecka s ozdobnou alebo hladkou špičkou a na plech s papierom na pečenie vytláčame hrubšie max 10 cm dlhé "tyčinky".

6

Keď sa odpaľované cesto pečie, 20- 25 minút sa rúra nesmie otvoriť, aby nespľasli.

7

Každá rúra je iná a každá gazdinká má na toto svoj spôsob. Ja odpaľované cesto pečiem najprv 15 minút na 210 °C, potom znížim na 190, o pár minút na 160 a koláčiky už len suším. Ide totiž o to, že ak sú vnútri ešte vlhké, po vybratí spľasnú.

8

Ak sa dobre usušia, spolu ich robím cca 30 minút, nespľasnú, dobre sa narežú. Mali by byť pevnejšie, nie mäkké.

9

Rozrežeme si ich na polku, vrch namočíme v vodnom kúpeli v roztopenej čokoláde.

10

Plníme parížskou šľahačkou vreckom so špičkou, alebo jednoducho ako ja dnes s mikroténovým sáčkom na konci s malou prestrihnutou dierkou 😀 a navrch položíme plátky banánu.

11

Parížsku šľahačku si kúpime buď v obchode a spolu so Smetafixom ju vyšľaháme, alebo si urobíme svoju parížsku šľahačku čo si myslím že je ešte o level chutnejšie.

12

Večer pred prípravou koláčikov si roztopíme čokoládu v šľahačkovej smotane. Necháme vychladiť a na noc dáme do chladničky. Na druhý deň pridáme Smetafix a vyšľaháme.

author-avatar

Lívia Mikulčíková

Milujem varenie a pečenie a mojím poslaním je ukázať aj vám, ktorí musíte dodržiavať bezlepkovú a bezmliečnu diétu, ako chutne, rýchlo a efektívne variť. Rada vám poradím, preto sa pokojne pýtajte, čítajte a varte :-).