Vždy som sa odpaľovaného cesta bála. Ale stačí, aby sa vám prvý krát podarili venčeky, veterníky, alebo tieto koláčiky eclairs, už ich budete chcieť robiť stále viac :-D.
Bezlepkové eclairs
Vytlač receptIngrediencie
- 150 ml vody
- 125 g Alsan Bio - maslo, alebo normálne maslo
- 125 g múky Schär Mix C
- štipka soli
- 4 vajcia (možno trošku viac v závislosti od veľkosti)
- Plnka:
- 2 parížske šľahačky z obchodu + 2x Smetafix, alebo
- 200 g čokolády na varenie + 2 šľahačky spolu 500 ml
- alebo
- 2x 400 ml husté, 60%kokosové mlieko + 200 g čokolády na varenie
- Čokoláda na poliatie
- cca 200 g čokolády na varenie
- 2 lyžice kokosového oleja
- 1-2 banány
Postup
Dáme si variť vodu spolu s maslom a soľou. Keď sa maslo roztopí, ihneď odstavíme hrniec z ohňa, prisypeme naraz múku, dobre premiešame, pridáme naspäť na slabý oheň, premiešavame cca 3 minúty, kým sa cesto nespojí, kým nemáme žiadne hrudky a keď sa cesto už nepriliepa o hrniec ani varechu. Cesto tzv. odpaľujeme.
Necháme ho vychladnúť.
4 vajíčka si trošku rozmiešame vidličkou a po jednom pridávame do cesta. Vždy každé jedno vajce dobre primiešame, až potom pridávame ďalšie.
Na konci by cesto nemalo byť veľmi tuhé, ani riedke. Najlepšie si pozrieť video na odpaľované cesto, Adriana Poláková má na Youtube veľmi pekné, ktoré celý postup znázorňuje.
Cesto si naberieme do vrecka s ozdobnou alebo hladkou špičkou a na plech s papierom na pečenie vytláčame hrubšie max 10 cm dlhé "tyčinky".
Keď sa odpaľované cesto pečie, 20- 25 minút sa rúra nesmie otvoriť, aby nespľasli.
Každá rúra je iná a každá gazdinká má na toto svoj spôsob. Ja odpaľované cesto pečiem najprv 15 minút na 210 °C, potom znížim na 190, o pár minút na 160 a koláčiky už len suším. Ide totiž o to, že ak sú vnútri ešte vlhké, po vybratí spľasnú.
Ak sa dobre usušia, spolu ich robím cca 30 minút, nespľasnú, dobre sa narežú. Mali by byť pevnejšie, nie mäkké.
Rozrežeme si ich na polku, vrch namočíme v vodnom kúpeli v roztopenej čokoláde.
Plníme parížskou šľahačkou vreckom so špičkou, alebo jednoducho ako ja dnes s mikroténovým sáčkom na konci s malou prestrihnutou dierkou 😀 a navrch položíme plátky banánu.
Parížsku šľahačku si kúpime buď v obchode a spolu so Smetafixom ju vyšľaháme, alebo si urobíme svoju parížsku šľahačku čo si myslím že je ešte o level chutnejšie.
Večer pred prípravou koláčikov si roztopíme čokoládu v šľahačkovej smotane. Necháme vychladiť a na noc dáme do chladničky. Na druhý deň pridáme Smetafix a vyšľaháme.