Toto je recept, ktorý odpradávna robí moja mama. Jediné, čo som vymenila je múka a namiesto masla použijem Alsan Bio, aby boli rohlíčky bezlepkové a bezlaktózové. Sú stále výborné, a keďže sú bez vajec, môže ich pokojne aj môj syn.
Bezlepkové a bezlaktózové vanilkové rohlíčky
Vytlač receptIngrediencie
- 200 g maslo Alsan Bio
- 250 g bezlepková múka Mix It Universal, alebo Schär Mix B (z Mix It sú lepšie)
- 120 g mleté vlašské orechy
- štipka soli
- 70 g práškový cukor
- na posýpanie:
- cca 4 kopcovitejšie lyžice práškového cukru
- 1/2 - 1 balíček vanilkového cukru
Postup
Zmäknuté, ale nie roztopené maslo zmiešame s práškovým cukrom, pridáme pomleté orechy, štipku soli a na záver múku.
Vypracujeme kompaktné cesto. Pravdepodobne je mäkšie, ako by sme pri vytváraní rohlíčkov potrebovali, tak ho rozdelíme napr. na 3 menšie časti a dáme zatuhnúť do chladničky. Napr. na 30 minút. Potom sa nám s ním bude lepšie robiť.
V rukách vyformujeme valčeky, ktoré ukladáme v tvare rohlíčkov na plech.
Takých väčších nám z tejto dávky vyšlo 37 ks, keď robíme menšie, vyjde ich cca 70 ks.
Odporúčam však robiť rovno dvojitú dávku. Zjedia sa, verte mi, ihneď :-D.
Bezlepkové vanilkové rohlíčky pečieme cca 5-6 minút (podľa rúry) vo vyhriatej rúre na 180 °C.
Necháme ich troška vychladnúť na plechu, potom sa nám nepolámu. Vychladnuté ich obalíme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.