Dezerty

Banánovo-čokoládové tyčinky s orieškami

Banánovo-čokoládové tyčinky s orieškami

Vytlač recept
Porcie: 8 Čas pripravy: 20 - 25 minút

Ingrediencie

  • 100 g lieskových orieškov
  • 170 g datlová pasta
  • 1 hrubší banán strednej veľkosti
  • cca 80-90 g bezmliečnej čokolády

Postup

1

Lieskové oriešky opečieme nasucho na dobre zohriatej panvici, pár minút. Vidíme, ako šupka začína pukať. Pozor, aby sa nepripálili. Šupka pôjde ľahučko dole, ja dávam opečené oriešky do útierky, trením dám dole šupku a nakrájam na drobnejšie kúsky. Nechcelo sa mi zašpiniť mixér, ale nabudúce si ich dám troška podrtiť do mixéra. Nevadí ak na niektorých ostane šupka, nakoniec tento krok sa dá pokojne úplne vynechať a môžeme použiť neošúpané lieskové oriešky a len ich nasekáme na menšie kúsky.

2

Banán si prekrojíme v polovici, tú polovicu pozdĺžne opäť prekrojíme a opäť. Ostane nám 8 približne rovnakých podlhovastých kúskov.

3

Dáme si zohriať čokoládu vo vodnom kúpeli, môžeme pridať napríklad aj 1 lyžičku kokosového oleja.

4

Datlovú pastu spojíme s nasekanými orieškami, zmes položíme na papier na pečenie a vyvaľkáme, skúsime ju vytvarovať na pravidelný obdĺžnik. S hrúbkou cca 3 milimetre. Rozrežeme ju na 8 rovnakých kúskov. Aj keď to nie je presné nevadí, zmes je lepivá, vieme si s ňou pekne poradiť. Na kraj si položíme kúsok banánu, preložíme ho rozvaľkanou zmesou ako keby sme plnili roládu.

5

Banán zabalíme zmesou zo všetkých strán.

6

Každý kúsok oblejeme roztopenou čokoládou, prípadne môžeme namočiť tyčinku do čokolády aj celú, necháme dobre odkvapkať a položíme na mriežku, alebo na papier na pečenie.

7

Dáme zachladiť na cca 20 minút a môžeme podávať.

author-avatar

Lívia Mikulčíková

Milujem varenie a pečenie a mojím poslaním je ukázať aj vám, ktorí musíte dodržiavať bezlepkovú a bezmliečnu diétu, ako chutne, rýchlo a efektívne variť. Rada vám poradím, preto sa pokojne pýtajte, čítajte a varte :-).